blank

Get Adobe Flash player

Hae sivustolta

Työhaastattelu

 

Mikäli työhakemuksesi on saanut työnantajan kiinnostumaan sinusta, on seurauksena tavallisesti kutsu työhaastatteluun.

Työhaastatteluun tulee valmistautua huolella. Tutustu yrityksen taustoihin viimeistään tässä vaiheessa, jollet tehnyt sitä vielä hakemusta kirjoittaessasi. Tutustu yrityksen internetsivuihin, ja ota selvää siitä, mitä yritys tekee, millä alueilla se toimii, kuinka suuri se on, jne. Mikäli tunnet jonkun, joka työskentelee tai on työskennellyt kyseisessä yrityksessä, kysele häneltä yrityksen perustietoja. Mikäli mahdollista, käy myös vierailemassa paikan päällä etukäteen. Vähintäänkin muista selvittää yrityksen sijainti etukäteen, jotta tiedät tarkalleen minne sinun tulee mennä haastattelupäivänä.

Saavu haastatteluun ajoissa ja pirteänä. Mikäli olet myöhästymässä jostain syystä, ilmoita siitä haastattelijalle välittömästi! On epäkohteliasta pitää haastattelijaa odottamassa turhaan. Muista myös pahoitella myöhästymistäsi.

Pukeudu haastatteluun asianmukaisesti. Vaatteiden valinta voi helposti aiheuttaa päänvaivaa, joten tässä siihen muutama niksi: Mikäli sinun on mahdollista vierailla yrityksessä paikan päällä etukäteen, tarkkaile samalla miten muut työntekijät ovat pukeutuneet, ja ota mallia heistä. Myös haettava tehtävä määrittelee pukeutumista jossain määrin: haetko esimerkiksi asiakaspalvelijan, toimistotyöntekijän, tehdastyöläisen vai johtajan paikkaa – pukeudu hakemasi tehtävän mukaan. Yleisesti ottaen on parempi pukeutua hieman yli kuin reippaasti ali. Tärkeintä kuitenkin on, että vaatteesi ovat puhtaat ja siistit.

Muista aina henkilökohtaisen hygienian tärkeys. Likainen ja epäsiisti olemus ei sovi työhaastatteluun milloinkaan. Mikäli sinulla on kasvojen alueella huomiota herättäviä lävistyksiä, kannattaa ehkä miettiä niiden poistamista haastattelun ajaksi – riippuen haettavasta tehtävästä.

Haastattelutilanteessa kannattaa muistaa ensivaikutelman suuri merkitys. Haastattelija luo sinusta ensimmäisen mielikuvan jo kättelyn perusteella. Ensivaikutelmaa voi joskus olla vaikea muuttaa. Myös sanaton viestintä, eli ilmeet, eleet ja ulkoinen olemus, vaikuttavat siihen, millaisen mielikuvan haastattelija sinusta muodostaa.

Muista koko haastattelutilanteen ajan hyvät käytöstavat ja reippaus. Kuuntele kun sinulle puhutaan, ja vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin selkeästi, reippaasti ja totuudenmukaisesti. Katso haastattelijaa silmiin puhuessasi hänelle. Vaikka kysymys olisikin sellainen, johon löytyy vastaus hakemuksesta ja/tai ansioluettelosta, vastaa siihen silti asianmukaisesti äläkä missään tapauksessa kehota haastattelijaa tylysti katsomaan papereista.

Ota haastatteluun mukaan todistuksista ja muista osaamisnäytteistäsi koottu portfolio, johon on päällimmäiseksi laitettu tärkeimmät ja työn kannalta oleellisimmat paperit.

Muista, että työhaastattelussa voi pärjätä hyvin monella tavalla, joten ole reippaasti oma itsesi ja yritä olla jännittämättä liikaa!